Πήγασος. Αττική ερυθρόμορφη λήκυθος 480-460 πΧ, Γερμανική Κρατική Αρχαιολογική Συλλογή. (Τεμ. 2504) |
Σύμφωνα με τον ένα μύθο όταν ο ήρωας Περσέας, αποκεφάλισε τη Μέδουσα από την τομή ξεπήδησαν ο Χρυσάωρας και ο Πήγασος. Σύμφωνα με άλλον μύθο ο Πήγασος γεννήθηκε από το αίμα της Μέδουσας που έπεσε στην θάλασσα. Χαρίς σ΄αυτόν ο Περσέας κατάφερε να ξεφύγει από τις αδελφές της Μέδουσας που τον καταδίωκαν. Πατέρας του ήταν ο Ποσειδώνας.
Σύμφωνα με τον Ησίοδο το όνομά του έχει σχέση με τις "πηγές" του Ωκεανού. Ο Πήγασος ανέβηκε στον ΄Ολυμπο στην κατοικία των Αθανάτων και ο Δίας τον χρησιμοποιούσε για την μεαφορά των κεραυνών από το εργαστήριο του Ηφαίστου ( Θεογονία 281-286, Απολλόδωρος)
Peter Paul Rubens , Περσέας , Ανδρομέδα και Πήγασος |
Στην Κόρινθο υπήρχε παράδοση σύμφωνα με την οποία ο Πήγασος ήταν Κορινθία θεότητα και είχαν κοπεί και νομίσματα με την παράστασή του. ΄Ελεγαν λοιπόν πως μόλις ο Πήγασος ξεπήδησε από την Μέδουσε πέταξε στην Ακροκόρινθο και ξεδίψασε στα νερά της Πειρήνης πηγής, η οποία έκτοτε ονομάζεται "Πειρήνιος πώλος". Μάλιστα συνδέεται και με τον μύθο του Βελλερεφόντη (γιό του βασιλιά της Κορίνθου Γλαύκου) ο οποίος σκότωσε την Χίμαιρα , το φοβερό τέρας που ήταν μισό λέοντας και μισό δράκοντας, ιππεύοντας τον Πήγασο.΄Ομως πλήρης από έπαρση προσπάθησε ν΄ανεβεί μαζί του στις κατοικίες των Θεών κια ο Δίας εξοργισμένος τον χύπησε με κεραυνό και τον έριξε από το άλογο, το οποίο πήραν μαζί τους οι Θεοί.
Μιά άλλη παράδοση λέει πως όταν οι Ελικωνιάδες μούσες διαγωνίστηκαν με τις Πειρίδες στο τραγούδι, όταν ήρθε η σειρά των μουσών, ο Ελικώνας άρχισε να υψώνει την κορυφή του στον ουρανό από χαρά και τον σταμάτησε ο Πήγασος, λακτίζοντάς τον με τις οπλές του. ΄Ετσι γεννήθηκε η Ιπποκρήνη, η πηγή του Ελικώνα που ενέπνεε τις μούσες.
Οι Θεοί προσέφεραν στον Πήγασο μιά θέση στον ουρανό δημιουργώντας τον Αστερισμό του.
Παρνασσός, Αφροδίτη και ΄Αρης, Απόλλων και Μούσες, Ερμής και ΠήγασοςAndrea Mantegna |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου